Pozdrav

Pozdravljamo sve naše posetioce / čitaoce. Naravno i naručioce. :)
U ovom blogu možete da pratite naš rad. Opis proizvodnje zdrave hrane, biohrane.
Nalaziti primere dobre prakse proizvodnje, pripreme zdrave hrane.

Biće tu i nekoliko recepata i još nekih interesantnih zapisa.

26. 10. 2014.

Radovi u oktobru

Radovi u bašti tokom zime su odlični i za održavanje fizičke kondicije. Sa fizičkim vežbanjem  poboljšavamo i zdravstveno stanje i dolazimo do zdrave hrane. Do kraja oktobra možemo sejati niz biljaka kojim ćemo zameniti praziluk, paštrnak i kelj pupčar. Beli luk, luk, špargle i kupus kelj mogu se saditi na otvorenom, a ostale je najbolje saditi pod foliju (plastenik) i nakon nicanja i ojačanja presaditi. Ako nemate staklenik, setvu izvršite napolju i pokrijte agrotekstilom. Aktivnost puževa se ne jenjava ni tokom jeseni – vodite računa o tome!


Pasulj (zeleni bob)


bob je povrće koji zaslužuje više pažnje
U jesen možemo saditi pasulj. Ova biljka je odlična za sačuvanje hranjivih sastojaka zemlje. U jesen sejani pasulj mesec dana ranije gotov za branje od onog što se seje u aprilu. Ako je na sunčanom mestu porašće i više od 30 cm, zato je poželjno podupreti kolčevima. Odlične su jesenski varijateti: „Aquadulce Claudia” i „Super Aquadulce”.




Špargla


špargla kao rani izvor vitamina, minerala
Za jesenski uzgoj moguće je birati: „Ariane”, „Guelph Millenium”, „Pacific 200” i „Purple Pacific” ili koje nude za jesenski uzgoj. Ako smo pripremili mesto (očistili od korova), špargle su lake za uzgoj. Istina je da za špargle koje se već spremne za kuhinju treba čekati dve godine, no cena nije velika za dobijeni rezultat.






Beli luk


beli luk je začinska biljka, lekovita biljka
Beli luk je jedan od najjednostavnijih biljaka za uzgoj. Seju se na dubinu od 6 – 7 cm na peskovitim terenima, na kompaktnim dosta pliće (min. 3 cm od površine). Razmak je oko 30 cm između biljaka. Protiv glivičnih oboljenja pomaže prskanje sa preparatima na bazi sumpora. Bezbroj vrsta imamo za izbor. Svakako treba paziti da ga koristimo kao jesenjski a ne proletnji.

Luk, mladi luk


mladi luk je među prvima koji nam zalivaju nadu, da je zima pri kraju
Za izbor imamo crveni, žuti i beli – a od varijeteta pažnju svakako obratiti na te, koje možemo koristiti na jesen.






Zimska salata


zimi a naročito u rano proleće će nas obradovati malo svežine
Varijeteti za sadnju na jesen (zimska i proletnja upotreba) biramo na osnovu ponude (preporučujemo: „Winter Gem”). Poželjno je pokriti agrotekstilom.






Matovilac


ako zaštitimo od mraza cele zime imamo svežu salatu na svome stolu
Nije zahtevna salata. Koristi se cela biljka (čupa se cela iz zemlje) bez korenja. Ne zahteva mnogo svetla, dobro podnosi niske temperature. Koristi se tokom cele zime (a može se pokriti agrotekstilom i koristiti do proleća). Varieteti: „Verte de Cambrai”, „D`Olanda” i „Cavallo”.




Spanać


sa puno vitamina, minerala, naročito gvožđa španać je favorit
U zadnje vreme jako popularno povrće. Beru se dok su listovi mladi a ne smeju se dugo kuvati. Najpopularniji je „Matador”, a mogu probati i „Riccio d`Asti”, „Marlo Nero”. Spanać sejan u jesen obezbeđuje nam da cele zime imamo friško zeleno povrće na porodičnom stolu.




Zimski grašak


Ne seje se u jesen, ali probno za prolćnu proizvodnju moguće posejati pre mrazeva. Tako će prezimiti i već prvim toplijim danima proleća krenuti da nas obraduje (Provansalac, Tamiš, Dunav).

Seje se tako što seme od semena bude u razmaku od 3 cm, nakon izbijanja na površinu dodaje se zemlja oko biljčica, da bih se zaštitili od zime. U slučaju grada poželjno je razvući zaštitnu mrežu. Treba paziti da ni jedno zrno ne ostane iznad zemlje, jer će golubovi naći i ta koja smo „sakrili”.

Zemlju već tokom leta štitimo od toplote (malčiramo), a ovaj pokrivač ostavljamo i za zimu ili još podebljujemo ovaj zaštitni sloj (seno, slama, piljevina i sl.).

Нема коментара:

Постави коментар