po današnjim saznanjima med ima oko 70 vrsta raznih sastojaka, razgranato delovanje na organizam kako fiziološkog tako i zdravstvenog. Med je odličan izvor ugljenih hidrata, a bogat je u mineralima, vitaminima, kiselinama, uljima i važnim enzimima.
Sadrži aminokiseline, belančevine i razne bioaktivne materije. Sadrži monosaharide u 81%. Makro i mikro elemenata oko 22 vrste. Bogat u vitaminima uglavnom C i B, folnu kiselinu. Antibiotičko delovanje ispoljava zahvaljujući enzimima. Najviše se koristi kod: bolesti srca (slabosti srca), u problemima endokrinskih-žljezda, upalu disajnih organa, stomačnih tegoba, raznih ozleda kože. (Wikipedia)
Orah:
je odličan izvor nezasićenih masnih kiselina. Na osnovu toga utiče na normalizaciju kolesterina. Pozitivno utiče na krvne sudove. Sadrži omega-3 masnu kiselinu, antioksidans. Po nekim istraživanjima dnevno 3 - 4 oraha nas štiti od nastanka bolesti srca. Čisti krv, pomaže u varenju. Po najnovijim istraživanjima značajnu ulogu irga i u sprečavanju pojave tumora zahvaljujući polifenolima koji deluju antimutageno i antioksidanski, tako sprečavaju razmnožavanje ćelija raka.
U kozmetici se primenjuje u bezbroj slučajeva (ekcema, bolesti kože i dr.)
U kombinaciji ovih dva "dara" prirode pripremićemo sebi jednu finu i zdravu hranu. Kako znamo orah i med odlično deluje na razne bolesti, kao i kod sprečavanja pojave mnogih bolesti. Orah i med sadrži sve potrebne vitamine, minerale, belančevine koje su potrebne našem organizmu. Pomaže pri glavobolji, odlično je u sprčavanju impotencije. Protiv povišenog pritiska - svaki dan da uzmemo 3 - 4 kašike meda sa orasima u trajanju od mesec i po dana. Protiv anemije preporučena količina je tri puta u toku dana.
Priprema je jako jednostavna:
- u teglu se stavlja jezgro oraha (jedna do dve šake) napuni se do grla sa medom (to će malo potrajati),
- nakon toga treba sačekati da se mehurići vazduha nestanu, pa da se tegla zatvori,
- tako pripremljeno treba ostaviti da odstoji mesec dana (ali da ne bude na vidnom mestu :)
Upotreba:
- uzeti svako jutro po kašiku
- naliti na jogurt za doručak
- samo tako, ako smo željni malo slatkoga
- u slučaju lošeg raspoloženja
- u slučaju zamora
Нема коментара:
Постави коментар