Pozdrav

Pozdravljamo sve naše posetioce / čitaoce. Naravno i naručioce. :)
U ovom blogu možete da pratite naš rad. Opis proizvodnje zdrave hrane, biohrane.
Nalaziti primere dobre prakse proizvodnje, pripreme zdrave hrane.

Biće tu i nekoliko recepata i još nekih interesantnih zapisa.

4. 2. 2013.

Hleb bez mešenja


Potrebno je:

3 šolje brašna (belog, integralnog po izboru – šolja=2,5 dl)
1,5 šolje vode od oko 40 stepeni C (malo toplije od temperature tela)
1 kafena kašičica soli
1/4 kašičice suvog kvasca (ili 1/3 svežeg)

Hleb na stolu
Potrebno je da pripremite:
Jedna posuda metalna ili plastična u kojoj čete sjediniti sastojke, poklopac ili pvc folija kojom ćete pokriti promešane sastojke. Šolja od 2,5 dl ili plastična menzura. Pamučna krpa, jedan sud sa poklopcem, metalni, tučani, keramički koji može u rerni da izdrži temperaturu od 230 C stepeni. Rešetka za hladjenje (možete upotrebiti rešetku iz šporeta.

Uveče pomešajte sve sastojke. Važno je da brašno bude sobne temperature pa ga ostavite u kuhinji da se ugreje. U brašno dodajte kvasac i so. Izmešajte da se sjedine. Ugrejte vodu u sudu u kome ćete sjediniti vodu i brašno. Brašno polako dodajte u vodu i mešajte.

Dobićete vlažnu i lepljivu smesu. Poklopite i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi 12 do 18 sati.

Ujutru kada otvorite poklopac videćete vlaznu masu sa gomilom mehura. Stavite brašno na podlogu i samo izručite smesu na brašno. Pospite malo brašna odgore i blago preklopite testo, jednu trećinu preko druge sa obe strane i preklopite krajeve.

Na platnenu krpu pospite malo brašna, može i kukuruznog ili neke semenke po izboru. Zavite testo u krpu (ne jako da bi moglo da raste) sa preklopljenim delom nadole i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi sat do sat i po.

Ugrejte rernu na 220 do 230 stepeni zajedno sa sudom sa poklopcem u kome ćete peći hleb. Kada se dobro ugreje skinite poklopac stavite testo tako da su sastavi sa donje strane. Poklopite i pecite 30 minuta. Skinite poklopac i pecite još 10 do 15 minuta da dobije tamniju boju.

Pečen hleb stavite na rešetku da se ohladi. Odličan, mirisav, hrskav hleb koji ste sami napravili je tu. Iznenadićete se kako je lako i jednostavno. Ovakav hleb je izvanredan. Nema dodataka koji se dodaju u pekarama. Lagan je i šupljikav.

Нема коментара:

Постави коментар